Looking for something?

In Image

Workshop de nutriție „Citirea etichetelor nutriționale”

Workshop de nutriție „Citirea etichetelor nutriționale”

Duminică am participat la un workshop de nutriție „Citirea etichetelor nutriționale” organizat de către Parents League Moldova și susținut de către doamna doctor nutriționist Anastasia Valac. Eticheta nutriţională precizează valorile energetice şi cantităţile de grăsimi, glucide, proteine, vitamine, fibre alimentare şi săruri minerale exprimate procentual raportat la doza zilnică recomandată şi valoarea calorică.

Fiecare dintre noi ar trebui să cerceteze atent etichetelor produselor pe care le procurăm din magazine și pe care alegem să le consumăm. Produsele consumate ar trebuie să ne aducă cât mai multe beneficii și nu să ne creeze probleme de sănătate. Adoptarea unei diete sănătoase ne poate ajuta în contracararea factorilor de risc care ne predispun la anumite boli. Ar trebuie să fim cât mai atenți la ce consumăm, foarte mult contează calitatea și nicidecum cantitatea produselor consumate.

Vreau să vă prezint 5 reguli de care să țineți cont atunci când citiți eticheta unui produs de pe raftul magazinului:

1. Cantitatea de zahăr 

Cantitatea de zahăr într-un produs este foarte importantă, dar trebuie să fim foarte atenți căci un produs poate conține și zahăruri naturale (fructoza din fructe), sau produsele lactate care conțin lactoză în mod natural.  Dar cea mai rea combinație este atunci când se conțin mai multe tipuri de zahăr, cum ar fi fructoza din siropul de porumb, dextroza sau glucoză, iată acestea ar trebui evitate cu siguranță.

2. Grăsimile 

După cum știți există grăsimi saturate și nesaturate, grăsimile saturate la temperatura camerii sunt solide și de obicei sunt de origine animală, uleiul de cocos este grăsime saturată de origine vegetală și uleiul de palmier care este de 2 tipuri: raw care este sănătos și poate fi utilizat la gătit chiar și la temperaturi înalte și uleiul de palmier prelucrat, care mai nou, este folosit peste tot în producerea alimentelor, și care este foarte nesănătos. Mai avem grăsimile trans care sunt niște grăsimi sintetice obținute din grăsimi vegetale, dar trec printr-un proces artificial pentru a deveni solide, deoarece grăsimile vegetale în starea lor naturală sunt lichide. Aceste grăsimi trans sunt mult mai accesibile de aceea sunt utilizate la scară largă în industria alimentară și nu doar. De la ele se pornesc multe probleme de sănătate, ce mai cunoscută fiind nivelul ridicat de colesterol, slăbirea sistemului imunitar, reduce dramatic rezistența organismului la stres și cauzează probleme de obezitate și creșterea riscului de diabet zaharat. Astfel, ar fi perfect dacă am evita folosirea produselor alimentare care conțin astfel de grăsimi sintetice și am utiliza produsele alimentare care conțin grăsimi sănătoase.

3. Numărul de kilocalorii

Primul lucru la care trebuie să atragem atenția este pentru ce cantitate de produs este afișat numărul de calorii. De obicei, la produsele care sunt importate cantitatea de calorii este prezentată Per serving size, adică pentru doza recomandată de a fi consumată, la o dietă de 1500-2000 de calorii zilnică. Deci, aceste kilocalorii nu sunt scrise pentru cantitatea de produs, trebuie să citim atent eticheta nutrițională. Mai trebuie să atragem atenția și la Doza Zilnică Recomandată (DZR -Daily Value, DV) care semnalează cantitatea suficientă a fiecărui nutrient recomandată pentru majoritatea adulţilor sănătoşi. O sursă bună de substanţe nutritive ar trebui să aibă între 10-19% din DZR. Când vorbim de calorii, ideal ar fi să consumăm cât mai puține, dar dacă produsul are o valoare nutrițională ridicată și aduce doar beneficii organismului nostru, facem o excepție și îl consumăm 🙂

4. Carbohidrații

Carbohidrații reprezintă sursa principlaă de energie, de aceea ar trebui să acopere jumătate din consumul zilnic. Cu cât e mai mică cantitatea de grăsimi consumată cu atât mai mult putem mări cantitatea de carbohidrați consumată. Carbohidrații se găsesc în legume, fructe și cereale. Consumate cât mai des, disociat de grăsimi si zahăruri vă vor oferi cu siguranță, nutrienți si energie fără să îngrașe.

5. Vitaminele și Mineralele

Cred că știți că atunci când alegem un produs trebuie să atragem atenția și la cât de bogat este în diverse vitamine și minerale. Există reglementări internaționale privind conținutul de vitamine și minerale dintr-un anumit produs. Nenumărate produse alimentare  conțin cantități ridicate de vitamine și minerale – dar pentru a le descoperi, trebuie să citești eticheta. În cazul vitaminelor și mineralelor, este bine să respectați necesarul zilnic, însă nu poți să acoperi tot necesarul zilnic cu ajutorul unui singur aliment. Variația este foarte importantă pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamine și minerale. Unele vitamine – cum ar fi vitamina C – sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu le poate stoca, așa că acestea trebuie consumate zilnic.

La sfârșit, vreau să vă dau un sfat, dacă un produs conține o listă de ingrediente pe care nu le cunoașteți, o listă lungă de E-uri, coloranți, îndulcitori artificiali mai bine punți produs înapoi pe raft și nu îl mai cumpărați, deoarece nu are nici o valoare nutrițională și nu aduce nici un beneficiu organismului vostru.

Vreau să știu, dar voi obișnuiți să citiți eticheta produsului înainte de al consuma?

0 Comment 876 Views

Related Post

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: