Looking for something?

In Image

„Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Tîbuleac

„Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Tîbuleac

„Ochi mamei erau poveștile mele nespuse”

Cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi” este nici pe departe o carte pe care o aștepți de la Tatiana Tîbuleac, dacă ești cât de cât cunoscut cu lucrările autoarei. Este o carte ce te lovește ca o ploaie rece de sfârșit de toamnă, te lovește brusc și nu știi cum să reacționezi și nici dacă să continui lectura până la sfârșit. Eu nu am citit nici o carte până acum, unde personajul principal să-și urască mama atât de mult încât să-și imagineze moartea ei în cele mai mici detalii, să urască tot la ea, cum arată, cum se îmbracă, cum se comportă.

Eu nu mi-aș dori niciodată ca copilul meu să simtă așa ceva pentru mine, mie frică să mă gândesc că aș putea fi o mamă rea, o mamă care să merite să fie disprețuită, o mamă care să-și abandoneze copilul în cele mai grele momente. Dar nu știm niciodată cum vom reacționa într-un moment trist din viața noastră, noi, părinții nu suntem perfecți, greșim, cel mai important este că încercăm, așa cum știm noi mai bine, să facem tot ce e mai bine pentru copii noștri.

„Vara în care mama a avut ochii verzi” e despre un adolescent care trăiește împreună doar cu mama sa, tatăl i-a părăsit pentru alta, iar sora mai mică a murit. În aceste condiții un băiat crește dependent de antidepresive și nebun în lumea lui unde nimeni nu are acces și de unde nu reușește să iasă. Nu are pe nimeni alături când o pierde pe sora lui, nici atunci când tatăl îi părăsește, mama lui ignorându-l, ignorându-i durerea și nevoia de consolare și dragoste maternă. Dar în ultima lor vara petrecută împreună, mama și fiul reușesc să se regăsească, să se reconecteze, dar nu pentru mult timp, deoarece mama moare fiind bolnavă de cancer. Nu pot să nu mă întreb iar și iar, cum a venit autoarea cu acest personaj, cum l-a creat și de ce? Noi toți avem un pic de nebunie în noi, toți avem frustrări și gânduri negative, dar cumva, tot timpul ne stăruim să le ținem ascunse, să nu iasă la suprafață, de frică să nu fim numiți nebuni sau inadecvați de către societate. Cum se naște un astfel de de personaj în mintea unei femei care pare atât de fragilă la suprafață, și a căror lucrări sunt atât de diferite de acest ultim roman?

„Vara în care mama a avut ochii verzi” e despre regăsirea de sine chiar și în cele mai nefericite momente din viață, e despre regăsirea dragostei pentru mama, dar și despre pierderi și conștientizarea faptului că viața continuă și trebuie trăită indiferent de necazuri și probleme. Până la sfărșit cartea asta mi-a plăcut foarte mult și m-am bucurat că Aleksey, personajul principal al cărții, a reușit cât de cât să-și transpună trăirile și frustrările în pictură și că nu a renunțat la viață și că ultima vara pe care a petrecut-o cu mama sa, a fost cea mai frumoasă din viața sa.

Voi ați avut ocazia să citiți această carte, cum v-a părut? Aștept părerile voastre, sunt foarte curioasă să aflu ce părere aveți despre carte?

Dacă doriți să vedeți mai multe recenzii și nu doar vă invit cu drag să vă abonați la pagina de Facebook a blogului și pagina de Instagram unde sunt destul de activă 🙂

11 Comments 3043 Views

Related Post

11 Comments

 1. Super fain titlul. Deja imi facusem un scenariu in minte… also, si coperta e tare interesanta 😀

  1. Și eu când văzusem coperta îmi făcusem un scenariu și nici pe departe nu a coincis cu subiectul din carte.

 2. Nu am citit-o inca, dar pare interesanta. O sa ma uit dupa ea prin librarii.

 3. Apreciez foarte mult persoanele care intr-o lume atat de alerta isi fac timp sa mai si citeasca!

 4. Nu stiu daca e musai tipul meu de carte, insa pare foarte interesanta.

  1. E foarte bună 👍

 5. Aceasta carte are un titlu tare interesant, te ispiteste sa descoperi povestea.

 6. Nu ma asteptam la asemenea fir narativ cand am vazut titlul. Nu stiu daca as fi in stare sa citesc asa carte!

 7. Nu am citit-o. Dar de fiecare data cand citesc astfel de recenzii imi propun sa citesc mai mult.

 8. Am citit de la autoare Fabule moderne. A fost tare drăguță carte. Imi doresc sa o citesc si pe aceasta.

 9. Ma gandeam la un alt fir al povestii. Interesanta cartea

Leave a Reply