Looking for something?

In Image

Unde tradiția întâlnește Arta

Unde tradiția întâlnește Arta

În acest sfârșit de săptămână am vizitat pentru prima dată Găgăuzia, un colț de pământ cu multe tradiții, cu câmpii întinse, cu vii cât vezi cu ochii și cel mai important cu oamenii foarte primitori și gospădari. Aceștii oamenii gospodari, veniți cu mulții ani în urmă de pe meleaguri bulgărești, au reușit să închege un sat, devenit ulterior orășel, de toată frumusețea, cu drumuri asfaltate, flori îngrijite pe marginea drumului, Școală de arte frumoase, locuri de muncă pentru fiecare, ca oamenii să nu fie nevoiți să părăsească locul natal.

img_7764

Acest orășel pare un miraj dar nu e chiar așa, el există în realitate datorită oameniilor gospodari și oamenilor care au investit bani și timp pentru a readuce la viață o vinărie de toată frumusețea care a fost fondată în 1870, transformată în depozit în perioada sovetică și readusă la viață 2 ani în urmă. Vinăria Bulgari Winery a fost restaurată acum 2 ani și se află în orășelul Tvardița, reg. Taraclia, această vinărie vine cu o inovație în industria vinicolă de pe piața noastră, și anume vinurile spumante Frizzante (perlate) produse după o tehnologie italiană cu cele mai moderne utilaje.

img_7704

Iar atunci când tehnologia modernă se întâlnește cu tradiția de producere a spumantelor, se naște un produs care nu poate fi altceva decât Artă – Arta Vinului. Spumantele Arta Vinului sunt o plăcere gustativă, pentru toate gusturile selective. În colecție se găsesc vinurile spumante rose, alb și chiar și roșu, acesta fiind o descoperire plăcută pentru mine și vinul Alb Muscat Frizantte, care poate fi servit după o masă copioasă pentru digerare și nu numai. Nu ezitați să le încercați și vă promit că vor deveni preferatele pe masa voastră de sărbătoare.

img_7715

Să nu vă lăsați păcăliți de prețul accesibil fiecărui buzunar, deoarece calitatea spumantelor Arta Vinului nu cedează cu nimic în fața celor mai bune spumante prezente pe piața vinicolă. În aceste spumante sau întâlnit strugurii mustoși copții pe dealurile sudice și profesionalismul oamenilor implicați în proces, dragostea lor pentru muncă și perfecțiune.

img_7708

img_7707

img_7712

 

 

 

 

 

 

 

Iar toată această sărbătoare nu putea să se încheie altfel decât cu un festival al vinului în stil bulgăresc, „Grozdober”, care semnifică sfîrșitul sezonului culesului de struguri. Un festival plin de culoare cu dansuri și cântece tradiționale, am văzut dansuri atât bulgărești cât și macedoniene, iar costumele lor pur și simplu m-au lăsat cu gura căscată. Toată lumea dansa, cânta și se bucurau de prezența oaspeților, care au fost întâmpinați boierește cu transport deosebit, cu mâncare delicioasă și muzică bună. Și când spun oaspeți, mă refer la grupul nostru mic venit tocmai de la Chișinău. Despre ospitalitatea celor din Tvardița voi știi nu doar din auzite.

img_7725

img_7742img_7732

 

 

 

 

 

 

 

Mâncarea autentică bulgărească era undeva pe lista mea de experiențe culinare, și iată că am avut ocazia să încerc vestitul „plov” și miel la grătar și nu m-au decepționat deloc, am înțeles că pilaful din orez pe care îl preparăm noi nu are nici o legătură cu „plovul” original care doar popoarelor cu sânge sudic le iese bine.

img_7750 img_7747

img_7757

img_7758

 

 

 

 

 

Sâmbătă o fost o zi plină de descoperiri, mulțumesc Arta Vinului și Bulgari Winery și locuitorilor orășelului Tvardița pentru invitație și pentru o vizită de neuitat pe meleagurile sudice.

0 Comment 1377 Views

Related Post

Leave a Reply