Looking for something?

In Standard

Un subiect tabu – cancerul mamar

Un subiect tabu – cancerul mamar

În întreaga lume la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, iar la fiecare 14 minute o femeie moare de cancer mamar. În țara noastră numărul femeilor diagnosticate cu cancer mamar este în continuă creștere. Fiecare a treia femeie diagnosticată cu cancer mamar se află în stadiul III sau IV al bolii, la aceste stadii tratamentul este limitat sau chiar fără rezultat pozitiv.

Statisticile și datele despre această boală sunt îngrijorătoare și ar trebui să ne pună pe gânduri și să tragă un semn de alarmă. Diagnosticat la timp cancerul mamar se tratează în țara noastră. Avem toate resursele pentru diagnosticarea și tratarea cancerului mamar, dar depinde foarte mult de stadiul în care se află boala. Ține de noi să ne adresăm la medicul mamolog cel puțin odată pe an pentru o consultație, iar după vârsta de 35 de ani o dată la jumătate de an. Atât de puțin putem face pentru sănătatea noastră și a celor dragi.

Este un mit răspândit că doar femeile cu vârsta de peste 50 de ani sunt în zona de risc. Și din păcate nu este adevărat, cancerul mamar poate apărea la orice vârstă.

Cancerul la sâni poate fi depistat prin trei modalități: autoexaminarea sânilor, mamografie și examenul clinic al sânilor. Este foarte important ca fiecare femeie lunar, după ciclul menstrual să-și facă un examen de autopalpare a sânilor. Fiecare neclaritate sau suspiciu trebuie consultat cu un medic specializat.

Am participat zilele trecute la o întâlnire de suflet organizată de către proiectul „Stop cancer mamar” în parteneriat cu Clinica Sancos. Acest proiect are ca scop informarea despre ce înseamnă cancer mamar și susținerea femeilor care se confruntă cu această boală. Seara a fost moderată de către medicul mamolog oncolog, doamna Botnariuc Natalia. Doamna medic activează în cadrul clinicii Sancos din anul 2015, acolo unde face și intervenții chirurgicale de reconstrucție a glandelor mamare. Iar mai nou este și printre primii specialiști din țară care face diagnosticarea cu ultrasunet a cancerului mamar cu ajutorul ultrasonografului ABUS. Ultrasonograful Invenia ABUS, unicul aparat de acest fel din țara noastră, este o modalitate foarte ușoară și deloc dureroasă de a efectua o mamografie. Acest aparat oferă o imagine 3D a sânului, permite evidențierea zonelor cu anomalii (în cazul când ele sunt), permite stocarea tuturor datelor și accesarea lor atunci când avem nevoie fără un examen repetat.

Doamna medic, ne-a răspuns la o mulțime de întrebări și ne-a demontat multe mituri referitor la cancerul mamar, ne-a povestit istorii de succes a femeilor care s-au adresat la timp la medic. Ne-a explicat cum se face corect autopalparea sânilor, de ce este important să ne adresăm la timp la medic și să-i convingem și pe cei dragi să facă același lucru.

Mulțumesc mult proiectului Stop cancer la sân și clinica Sancos pentru invitație și pentru oportunitatea de a afla o informație corectă despre ce reprezintă cancerul mamar și de imboldul de a vorbi mai mult despre importanța consultațiilor anuale la medicul mamolog, care la noi este încă o temă tabu și despre care se vorbește foarte puțin și în șoaptă. Sper ca situația să se remedieze și astfel să salvăm mai multe vieți.

8 Comments 3638 Views

8 Comments

  1. Este foarte important sa ne facem un control de rutina in fiecare an. Ma bucur ca ai abordat un subiect atat de bun! Te pup, Kate!

    1. Un subiect despre care nu prea se scrie și nici nu se vorbește, dar care merită o atenție sporită.

  2. Ar trebui sa se faca tot mai multe campanii pentru ca femeile sa isi faca controalele la timp, iar statul ar trebui sa se implice mai mult.

    1. De acord, ar trebuie să se vorbească mai mult.

  3. Cancerul mamar este un subiect pe care ar trebui sa se discute mai mult. Poate asa s-ar preveni mai multe cazuri.

  4. Nu stiu daca chiar este un mit faptul ca femeile la varsta menopauzei fac cancer mamar. De regula femeile active sexual nu prea au cum sa dezvolte asa ceva, din cauza jocului hormonilor, dar, fireste, depinde de fiecare in parte. Eu, cel putin, nu am cunoscut decat femei de peste 50-60 de ani care au avut asa ceva.

  5. Din nefericire mi-am pierdut soaca, bunicul și bunica soțului din cauza acestei boli nemilore. Pot spune doar ca am rămas cu cicatrici mari in suflet și nici acum după mai bine de 2 ani nu mi-am revenit complet socului. Am văzut cum poate transforma o persoana dintr-un puternica intr-o umbra.

  6. Chiar ca este un subiect delicat. Ar trebui sa merg si eu la un control pentru ca pana acum am cam neglijat acest ASPECT

Leave a Reply