Looking for something?

In Standard

„Let’s talk!” despre drepturi și sănătatea reproductivă, fără tabu

„Let’s talk!” despre drepturi și sănătatea reproductivă, fără tabu

Ieri, în Chișinău a avul loc lansarea campaniei „Let’s Talk”. Campania își propune să încurajeze tinerii și nu doar, să vorbească deschis despre educația sexuală, despre dreptul la sănătatea reproductivă și creearea unui cadru favorabil de susținere și dezvoltare a tinerilor. Inițiativa lansării acestei campanii în țara noastră, este susținută de către platforma media Suntparinte.md și UNFPA Moldova.

Campania „Let’s talk” este una de talie globală și este susținută intens de către personalități internaționale, cum ar fi prezentatoarea de modă și activista, Natalia Vodianova. Primul eveniment din campania globală „Let’s talk” a avut loc în Antalya, Turcia în anul 2018.

Panelul de speakeri din cadrul campaniei „Let’s talk” din Chișinău, a cuprins reprezentanți a ONU, reprezentanți PNUD, funcționari publici, activiști civici, psihologi, oameni din media, vloggeri, bloggeri și oameni care au o oricare influența asupra unui public mai larg.

Chiar dacă s-ar părea că în era comunicării și accesului larg la informație, ar trebui să fim mai informați, există totuși foarte multe lacune la capitolul educării sexuale printre tineri. Și nu, educația sexuală nu presupune să-i îndemnăm pe adolescenți și tineri să facă sex, presusupune să le venim în ajutor și să le explicăm, pe înțelesul lor, ce responsabilitate aduce începerea vieții sexuale timpurii, cum ar fi: sarcini neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, etc. Să vorbim deschis despre transformările naturale prin care trece corpul unui adolescent, începerea menstruației la fete, „nopțile albe” la băieți. Să vorbim deschis despre viol, despre hărțuirea sexuală, despre violența în familie și să nu ne ascundem după crezul că „mie nu mi se poate întâmpla așa ceva”.

După cum a afirmat și autoarea vlogului „Vlogul unei mame feministe”, Alina Andronache „Un copil informat este un copil protejat”.

Și e responsabilitatea noastră, a părinților, să le vorbim copiilor despre corpul lor, despre schimbările care se petrec cu el, despre protecție în timpul actului sexual, despre viol, hărțuire sexuală și cum să se protejeze de ele, cum să acționeze atunci când se confruntă cu așa ceva, cum să vorbească deschis despre ce se întâmplă cu corpul său.

Nu putem să ne ascundem după perdea, să ne prefacem că așa ceva nu există, pentru că există și merită toată atenția noastră. Știați că în anul 2018, în țara noastră 2167 de adolescente au devenit mame, 652 au făcut avort și asta e doar o statistică, realitatea probabil e alta. Și într-o sarcină ambii parteneri sunt responsabili, nu doar fata sau doar băiatul. Iar multe dintre aceste fete după naștere nu sunt primite înapoi în familie, sunt ignorate și au de suferit nu doar ele dar și copilul nou-născut.

Copiilor trebuie să le vorbim de mici, să le explicăm după înțelesul lor, ei sunt multe mai deștepți decât credem noi. Ei i-au lucrurile așa cum sunt, fără prea multe prejudecăți. Și oricum sunt curioși din fire și mai devreme sau mai târziu vor afla, de ce să primească o informație eronată când noi putem să le explicăm și să le fim alături pentru orice nedumerire sau întrebare a lor.

Astfel, copiii ne devin prieteni și vor apela mai întâi la noi când vor întâlni vreo dificultate. Se vor simți în siguranță indiferent de ce se poate întâmpla cu ei, familia va fi refugiu lor.

În cadrul campaniei „Let’s Talk” s-a discutat și despre planificarea unei familii dreptul persoanelor cu dizabilități la sănătate reproductivă.

Multe cupluri devin părinți fără să fie pregătiți moral de acest lucru, fiind cumva influențați de societate, de „gura lumii”, de stereotipuri. Partenerii ar trebui să formeze o familie atunci când sunt pregăți moral să aducă pe lume un copil. Acest lucru ar fi de dorit să fie de comun acord și nu din dorința unuia sau altuia. O familie presupune o responsabilitate atât morală cât și financiară. Și doar atunci când ambii parteneri sunt pregătiți de acest pas important ar trebui să apară un copil.

Un alt mit legat de sănătatea reproductivă, este că persoanele cu dizabilități sunt incapabili să devină părinți, și nu poate fi mai mult decât greșit acest lucru. Cel mai greșit mi se pare că chiar unele cadre medicale susțin acest lucru, fără dovezi nefondate. Chiar dacă sunt mobilizați în scaune cu rotile ei au aceleași dorințe ca fiecare dintre noi, să-și găsească un partener de viață și să întemeieze o famile frumoasă. Haideți să fim mai empatici și mai tolerenți cu o viziune mai largă.

O altă temă abordată a fost spargerea prejudecăților legate de gen. Orice persoană, nu contează fată sau băiat, femeie sau bărbat are aceleași drepturi și pot face aceleași alegeri fără să fie judecați sau priviți ciudat. O fată poate deveni fotbalist de performanță la fel de bine cum un băiat poate croșeta sau deveni un tată care stă în concediu de paternitate iar mama iese la serviciu.

Îmbucurător a fost faptul că în sală au fost prezente persoane din toate categoriile sociale, părinți, adolescenți, oficiali, persoane publice, dar toți s-au implicat în discuție și au fost de-acord să contribuie la îmbunătățirea situației și să ducă toată informația mai departe.

Mulțumesc mult platformei media Suntparinte.md și UNFPA Moldova pentru invitație și inițiativa frumoasă.

În cadrul acestei discuții prietenoase s-a pus întrebarea „Ce responsabilitate își asumă fiecare dintre noi pentru o societate mai informată și mai deschisă schimbărilor spre bine?”

Eu îmi asum să vorbesc mai mult și mai deschis cu copiii mei și oamenii din comunitatea mea, să abordez teme „rușinoase” să le discutăm și să găsim unele soluții la problemele existente.

Dar tu ce responsabilitate își asumi?

Salut, prietene!!!

Ne vedem și pe pagina de Facebook a blogului și cea de Instagram

0 Comment 1417 Views

Leave a Reply