Looking for something?

In Standard

Jucăriile potrivite pentru bebelușii de 9-12 luni

Jucăriile potrivite pentru bebelușii de 9-12 luni

La vârsta de 9-12 luni bebelușii deja încep să fie mult mai interesați de lumea care îi înconjoară, urmăresc atent fiecare mișcare a voastră, încep să se cațere, să stea singuri în picioare și chiar să facă primii pași.

Fiecare lună la bebeluși este foarte importantă pentru dezvoltarea lor și fiecare lună vine cu o nouă provocare și noi cunoștințe. Noi, părinții trebuie să le fim mereu alături, să le asigurăm un spațiu sigur pentru stimularea tuturor abilităților de învățare.

Bebelușii la această vârstă devin niște mici exploratori a spațiului unde se află: deschid uși, sertare, se cațără peste tot, deci e perioadă destul de solicitantă pentru un părinte. Aceste noi abilități ale bebelușilor ar trebui să fie încurajate și îndreptate spre dezvoltare și învățare. Nu avem nevoie de niște jucării deosebite, cu siguranță în fiecare casă unde este un bebeluș sunt astfel de jucării.

Mingile

Mingile de toate culorile și mărimile sunt o jucărie perfectă pentru un bebeluș de 9 luni. E atât de provocator pentru ei să le prindă, să se târâie după ele. Îi ajută să-și întărească mușchii, să se miște mai mult, să-și dezvolte capacitatea de a apuca (asta când avem mingi de diferite mărimi), își dezvoltă motorica fină (asta când avem mingi din diferite materiale: de lemn, pluș, cu ghimpi sau diferite forme). Le putem păstra într-un coș aparte de celelalte jucării, și într-un loc accesibil pentru bebeluș. Astfel, el poate avea acces la ele când își dorește, le poate scoate, pune înapoi în coș cum își dorește asta fiind foarte important.

Cărțile

Știu că sună un pic ciudat când zic asta, dar credeți-mă un copil de 9-12 luni are foarte mult de câștigat răsfoind o carte. Și nu, nu e prea devreme. De multe ori primesc întrebarea la ce vârstă am început să răsfoim sau să citim cărți lui Bogdan, că acum el le iubește foarte mult, și nu e zi în casa noastră să nu citim sau răsfoim o carte. Niciodată nu e prea devreme să-i dați copiilor o carte. Încă de când sunt bebeluși le oferim cărțile corespunzătoare vârstei lor, cărți cartonate, cu imagini puține și mari, înițial cu cât mai puține culori, cărțile senzoriale sunt minunate pentru ca copiii să-și dezvolte motorica fină și dragostea pentru artă și tot ce e frumos.

Cuburile

Cuburile de orice mărime, culoare, textură sunt perfecte pentru copiii de 9-12 luni sau chiar mai mici. Rdicarea unui turn din cuburi îi învață pe bebeluși să-și coordoneze mai bine mișcările, să-și dezvolte abilitățile de a aranja lucrurile, abilitățile de a apuca un lucru cu toată palma sau doar cu câteva degete.

Inițial bebelușului îi va fi greu să pună un cub peste altul și va avea nevoie de ajutorul nostru, îi vom arăta cum se face până copilul va reuși singur să le așeze unul peste altul.

Premergătoarele

9-12 luni este vârsta când bebelușul este foarte activ și se mișcă destul de mult, chiar face primii pași. Permegătoarele sunt un acesoriu foarte util. ajutându-l pe copil să se ridice în picioare, să capete mai multă putere în piciorușe și să capete mai multă încredere pentru a face primii pași.

Cu același succes bebelușul poate împinge un scaun, dar un permergător de calitate va avea roțile care se blochează când copilul dă în spate, evitând riscul de a cădea jos. Pe piață găsim o mulțime de modele de premergătoare, din plastic, din lemn, cu diferite jocuri distractive și educative, muzicale sau care luminează.

Nouă premergătorul ne-a fost și este de mare ajutor, Nicole foarte încrezătoare îl împinge prin casă și deja îl lasă cât mai aproape de un obiect de care se poate sprijini și face și câțiva pași singurică. De aceea noi îl recomandăm cu încredere.

Cutia cu comori

La 9 luni bebelușul deja stă pe funduleț foarte hotărât și fără ajutor. Și este un mic explorator în devenire, care cu siguranță deja a descoperit conținutul dulapurilor și sertarelor din casă 😉

„Cutia cu comori” va fi o activitate ineresantă și educativă pentru el. Umplem un coș cu diferite obiecte din natură sau cu ce mai avem prin casă și considerăm că va stârni interesul copilului.

Atenție!!! Obiectele trebuie să fie destul de mari ca copilul să nu le pună în guriță sau să mai rău să le înghită.

Putem folosi castane de mărimi mari,sau îl putem înlocui cu un sâmbure de avocado, conuri de brad, o piatră, o pană, scoici, un clopoțel, un borcănaș cu boboase, un săculeț cu levănțică, mărgele, un ghem de ață, etc. Folosiți-vă imaginația, important este coșul sau cutia să conțină obiecte care stimulează toate simțurile unui bebeluș: vederea, mirosul, pipăitul, auzul, gustul (fi-ți sigur că toate obiectele sunt curate, ele inevitabil vor ajunge în gurița bebelușului).

Obiectele puse în „cutia cu comori” ar trebui să aibă caracteristici diferite, să se deosebească după formă, culoare, textură, miros și greutate.

Nicole rămâne captivată pentru câteva minute bune de acest „coș cu comori” și le scoate pe fiecare, le analizează, le linge 🙂 se focusează foarte mult pe această activitate.

Despre „cutia cu comori” am citit pentru prima dată în cartea „Cum să crești un copil extraordinar prin metoda Montessori” de Tim Seldin, carte o găsiți pe www.elefant.md În această carte veți găsi foarte multe idei de activități și jocuri pentru bebeluși și copiii mai mari.

Acestea sunt unele activități pe care le facem prin joc împreună cu Nicole și desigur cu ajutorul lui Bogdan 🙂 Astfel e mult mai distractiv, în unele cazuri Bogdan e mult mai interesat și mai concentrat decât Nicole 😉

Sper că veți găsi utile aceste jocuri și le veți face și voi împreună cu bebelușii voștri, noi ne vom bucura foarte mult dacă v-am fost cât de puțin de ajutor.

Și nu uitați, dragi părinți, copiii cresc atât de repede și e păcat să nu bucurăm de fiecare moment din zi alături de ei.

Pentru mai multe activități și jocuri ne găsiți pe Instagram și pe pagina de Facebook.

8 Comments 954 Views

8 Comments

  1. Sunt de acord cu toate recomandarile tale si am folosit si eu pentru fetita mea mare parte din acestea. La ea a prins cel mai bine o carte senzoriala cu animale salbatice, a rasfoit-o si a pipait-o zi dupa zi si, desi nu vorbea, imi copia intonatia vocii cu care ii citeam textul, chiar a fost o perioada tare frumoasa. Vedem si la baietel ce-l va stimula mai tare.

  2. Foarte bune ideile tale. Cam aceleasi jucarii ne-au fost si noua utile, la varsta asta.

    1. Mă bucur să aud asta 🙂

  3. Foarte utile recomandarile pentru mamici !

  4. Oh ce de jucarii frumoase. Imi plac ideile tale, jucariile potrivite intr-adevar.

  5. Cand eram eu mica nu existau jucarii gen lego, dar aveam tot felul de papusi si animalute de plastic, cauciuc sau plus cu care ma jucam. Si pe frate-meu, bineinteles! 🙂

  6. Cât de dulcica și incantata e micuța. O bombonică de fetiță.

  7. Antepremergatorul este foarte util si pe mine m-a ajuta. In plus, acele cuburi mi s-au parut tare interesante

Leave a Reply