Looking for something?

In Standard

Igiena dentară a copiilor

Igiena dentară a copiilor

Sâmbătă, am fost invitată la un seminar organizat de Farmacia Felicia în cadrul campaniei lansate de ei „Întâlniri frumoase”. Tema seminarului a fost „Stomatologie pediatrică” și a fost moderat de către medicul stomatolog pediatric Stela Sofronovici-Moloșnic care activează la Clinica stomatologică Cudalb-Dent.

Tema asta este una actuală în familia noastră, ne aflăm în perioada când lui Bogdan încep să-i cadă dinții iar lui Nicole să-i iasă. Deci la noi e o continuă veselie 🙂

A fost un seminar informativ, cu foarte multă utilă bună direct de la sursă și cum am primit mai multe mesaje în care mă rugați să mă împart cu informația primită, am decis să scriu acest articol.

Deci, să începem cu începutul.

Dinții unui bebeluș se formează încă din burtica mamei, atunci când viitoarea mămică are toxicoză este un indiciu că bebelușului încep să i se formeze coroana dentară. De aceea e foarte important în perioada sarcinii să consumăm cât mai multe alimente bogate în calciu și în fier.

Odată cu apariția primilor dințișori la bebeluși ar trebui să începem igiena dentară. Nu lăsăm până copilul are toți dinții în gură. Igiena dentară corectă ar trebui să fie un obicei pe care îl practică toată familia. Este foarte important să deprindem bebelușul încă de mic cu spălarea dinților. Iar pe copii mai mari să-i ajutăm să-și curețe dinții corect, periaj vertical și orizontal timp de 3-5 minute.

Vizita profilactorie la medical stomatolog ar trebuie făcută încă din primul an de viața a copilului și regulat cel puțin odată la 6 luni. Prevenirea apariției problemelor dentare e mult mai ușor de gestionat decât tratarea.

Caria dentară este infecția dinților cu o bacterie ce folosește carbohidrații și zahărul din alimente pentru a forma acizi care ulterior atacă smalțul dinților și demineralizarea lor.

Pentru bebeluși medicul stomatolog recomandă ștergerea gingiilor și a limbii cu un tifon înmuiat în apă sau utilizarea periuților speciale, dar atenție fără pastă de dinți. Chiar și la bebeluși pot să apară caria, se mai numește „caria de biberon” și apare de la suptul excesiv a biberonului sau a sânului în timpul somnului sau consumarea sucurilor și băuturilor dulci. Pentru a preveni acest tip de carie ar trebui ca bebelușul mai mare de 9 luni să renunțe la biberon sau suzetă în timpul somnului, sau să reducem pe cât posibil suptul pe timp de noapte, iar copii mai mari să-și spele bine dinții și să bea apă înainte de somn.

Caria are proprietatea de a se transmite prin salivă, deaceea este foarte și foarte important să evităm puparea bebelușului pe guriță sau pe mâini, transmiterea bucatelor din gură în gură, igienizarea suzetei prin punerea în gura unui adult și apoi dată copilului, folosirea acelorași ustensile de masă.

Un sfat al medicului a fost și utilizarea pastei de dinți fără flor și calciu pentru copiii mai mici de 6 ani. La noi în țară apa conține cantitatea necesară de astfel de substanțe și nu e nevoie să o folosim și adăugător. La fel pasta de dinți pentru copii nu trebuie să conțină substanțe abrazive pentru a nu deteriora smalțul dinților. Periuța de dinți electrică începem să o folosim de la vârsta de 3,5 ani și nu mai devreme si doar sub supravegherea unui adult. La fel și ața dentară și apa de gură.

Nici o problemă de dinți nu ar trebui ignorată, chiar și o simplă pată pe dinți poate indica apariția unei carii, de aceea adresati-vă imediat la medicul dentist pentru a preveni problemele mai serioase.

Multe ar fi de spus încă, a fost un seminar foarte binevenit și informativ, iar noi deja ne-am programat următoarea vizită la medicul stomatolog.

Dar tu?

0 Comment 1087 Views

Leave a Reply