Looking for something?

In Image

Cristina Gheorghița, fondatoarea școlii de artă Copiii Creează „Iubesc să îi văd pe copii zâmbind”

Cristina Gheorghița, fondatoarea școlii de artă Copiii Creează „Iubesc să îi văd pe copii zâmbind”

Dragostea pentru artă și pentru frumos trebuie cultivată devreme în viața copiilor. Să deseneze, să sculpteze e o ocupație perfectă pentru degețelele micuțe, astfel, ei învață să-și dezvolte creativitatea, atunci când desenează copii își lasă imaginația să zboare, își creează o lume o lor care e viu colorată și unde orice e posibil. Arta e o formă de joc, unde copii dețin libertatea maximă și care ajută mult la dezvoltarea abilităților cognitive a acestora, le deschide noi modalități de a vedea lumea cei înconjoară, le dezvoltă încrederea în sine, motivația și concentrarea.

Duminică, Bogdan a fost invitat să participe la o lecție de pictură și sculptură, în cadrul școlii de artă și devoltare timpurie „Copiii creează”. Eu l-am încurajat pe Bogdan de bebe să deseneze, să picteze așa cum vede el lucrurile, iar acum când îi zic „Hai să desenăm o casă” și vreau să-i arăt cum se face el îmi răspunde „Mami, tu desenează cum vrei tu, eu am să desenez cum vreau eu”:) Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la această școală că ei încurajează copii să-și dezvolte creativitatea și imaginația fără a le impune niște reguli și standarde fixe. Bogdan s-a distrat foarte bine și a ieșit cu multe impresii frumoase, plus că a avut ocazia să o deseneze pe Dory, personajul lui preferat la moment și a făcut un ceainic din lut, și acum în fiecare seară ne servește cu ceai 🙂

Cei de la „Copiii creează”, sunt foarte amabili și vă oferă prima lecție gratuită, pentru a înțelege dacă copilului îi place să picteze sau să lucreze cu lutul, dacă e timpul potrivit pentru ca el să înceapă o astfel de activitate. Vreau să vă spun un secret, când am ieșit de la „Copiii creează”, Bogdan mi-a zis că i-a plăcut foarte mult de Cristina, profesoara de artă, iar asta foarte mult contează, copii sunt cei mai sinceri critici 🙂

Și astăzi, vreau să v-o prezint pe Cristina Gheorghița, cea care îi ajută pe copii să învețe să descopere frumosul în tot ce-i înconjoară, să îndrăgească arta și să se exprime liber prin ea, Cristina Gheorghița este fondatoarea școlii de artă și dezvoltare timpurie pentru copii Copii creează.

1.Cristina, de ce anume o școală de artă, de ce pictura și sculptura? De unde vine această dragoste pentru frumos?

Iubesc să văd copiii zâmbind.

Am fost o perioadă animator la petreceri pentru copii, apoi profesor de limba engleză la grădiniță, așa că mi-a plăcut în lumea lor.  Iar câțiva ani în urmă (fiind în SUA cu un program de Work and Travel), am decis că voi rămâne în Moldova.

De asemenea, am studii în domeniu, am făcut Școala de arte “Alexei Stârcea”. Iar când a venit momentul să aleg, acesta era cel mai apropiat domeniu de sufletul meu.

Știu că dacă măcar un copil se va descoperi, și datorită echipei noastre va face ce-i place, atunci misiunea noastră va fi îndeplinită.

2. Cât de greu a fost să-ți transformi pasiunea ta pentru frumos într-o afacere?

A venit cumva de la sine. Am înțeles că îmi place să predau, să comunic cu copiii, și-mi doream ceva diferit de ce era la moment în oraș.

Noi ținem la personalitata fiecarui copil, și nu încercăm să le schimbăm ideile, doar îi încurajăm și îi ajutăm să le realizeze. Încă nu este o afacere, întrucât avem o parte din lecții gratuite. Suntem în căutare de talente.

Avem însă în actvitatea noastră un moment mai special, și anume atunci când părinții văd în lucrarea copiilor doar niște pete, care nu seamănă cu nimic, iar noi înțelegem că aici e talentul! Cum înțelegem? Simplu, prin felul cum a amestecat și cum a pus culorile, cum a exprimat ce a văzut, iar cel mai important indicator e faptul că lucrarea e total diferită de exemplu pe care noi l-am propus.

Așa că încă încercăm diferite metode de a-i face pe părinți să conștientizeze că au un pici deosebit.

3. Când au loc orele la școala “Copii Creează”?

Grupele de baza sunt atât în weekend cât și în timpul săptămânii

  • În weekend sunt de la 10.00 la 12.00 și de la 13.30 până la 15.30
  • Grupele de 4-8 ani de la 12.30-13.10, 18.30-19.10
  • Atelier „Bebe Creează!” de la 2,5 ani la 4 ani
  • Grupa mare de 8-12 ani de la 16.00-18.00

De asemenea, vom avea grupe și în timpul săptămânii (din 15 octombrie) marți și joi, de la ora 14.30-16.30, 17.00-19.00, miercuri și vineri 15.00-17.00.

4. De la ce vârsta pot veni copii la școala Dvs?

Avem 3 categorii de vârstă:

2.5 ani – 4 ani, atelier “Bebe creează!”, unde părinții și copiii lucrează în echipă, dezvoltând răbdarea la părinți și motorica la copii 🙂

4-8 ani, grupa mică, transpunem pe foaie toate imaginațiile, fanteziile și supereroii. Aici cel mai des copiii aleg să deseneze și să modeleze dragoni, fantome, șopârle care privesc televizorul. E cea mai creativă categorie de vârstă!

8-12 ani, grupa mare, aici copiii deja înțeleg ce există și ce nu, tind să fie mai perfecționiști, lucrările sunt mult mai realiste.

5. Se fac și alte ore în-afară de cele de pictură și sculptură?

Da, avem pictura pe sticla și pe batic, însă acest curs este pentru copiii de la 9 ani, care au cursul de baza de pictură.

Și pentru că noi suntem școală de arte, cu program aprofundat, căutam talente pentru a le dezvolta și a le promova în domeniul picturii și modelării în lut .

Recent, de exemplu, pe 22 si 23 septembrie am avut prima expoziție cu lucrările copiilor de la 4 la 8 ani, într-un centru comercial din Chișinău. Așa încercăm noi să îi facem pe copii să se simtă vedete, și să fie în pielea oamenilor de artă.

Ne-a plăcut să vedem slipirea din ochi și zâmbetul de pe fața elevilor noștri când își recunosteau lucrările expuse în galerie.

În plus, Copii creează este prima Școală de artă din țară care instruește copii de la așa vârste mici.

O să fac aici o remarcă, să explic un pic diferența dintre Școala noastră și  centrele de creație. Scopul nostru este de a dezvolta durabil și pe termen lung aptitudini de pictură și modelare în lut. Scopul nostru de baza este de a oferi acele cunoștințe care se oferă la școlile de artă din lume, doar cu program adaptat copiilor pentru așa vârste. Oricine a făcut școala de arte, știe că dacă nu ține pensula în mână 5-7-10 ani, oricum în orice moment reîncepe, va putea picta. Un pic mai stângaci, mai diferit, dar acele cunoștințe și aptitudini rămân pentru totdeauna cu el.

Exact asta facem și noi, punem bazele cunoștințelor și aptitudinilor în pictură și modelare la copii. Respectiv, specificul nostru este diferit.

6. Cristina, spune-mi te rog care sunt planurile tale de viitor, în ce ține proiectul “Copiii Creează”?

Planuri sunt multe, însă eu cred în fapte, așa că îți propun să ne revedem în ceva timp, ca să discutăm ce nou mai avem 🙂

Cristina, îți mulțumesc mult pentru receptivitate

Și ție îți mulțumesc pentru interes.

0 Comment 1384 Views

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: