Looking for something?

In Image

Ce mănâncă copiii noștri?

Ce mănâncă copiii noștri?

Alimentația copiilor noștri este un factor foarte important pentru sănătatea și pentru starea de bine a lor și a tuturor membrilor familei.

Ce mănâncă copiii noștri?

Ceea ce le punem noi în farfurie, ceea ce mâncăm noi și ceea ce avem prin frigider și cămară. Educația alimentară vine din familie, ce vor mânca părinții aceia vor mânca și copiii. Recent am fost la un seminar despre alimentarea corectă, organizat de Parents League of Moldova și nutriționista Elena Ozun și am adunat multă informație nouă. Rolul părinților în educarea alimentară corectă a copiilor este major și decisiv, dacă vom hrăni copilul de mic, încă de la începerea diversificării, cu produse naturale și proaspete atunci copilul va crește și va respecta aceleași reguli alimentare care i-au fost educate din fragedă copilărie. Dar, ce facem când copii încep să frecventeze grădinița, mai târziu școala și când ispitele alimentației incorecte sunt la fiecare pas?  Copilul trebuie pregătit de mic să știe să facă deosebire dintre produsele bune care aduc nutrienți sănătoși organismului și produse care nu fac decât să ne îngrașe și să ne îmbolnăvească.

Dar, vreau să vă vorbesc despre temele pe care le-a abordat Elena și care sunt foarte importante în educarea noastră ca părinte:

  • Diversificarea

Educația alimentară a copiilor începe încă de la diversificare, ceea ce am învățat de la Elena, e că diversificarea se începe cu legume și nu cu fructe sau terciuri cum recomandă cei mai mulți medici de familie sau pediatrii, deoarece odată ce copilul simte gustul dulce al fructului sau a terciurilor el nu v-a mai vrea să guste legumele. Eu la Bogdan am început diversificarea cu terciuri, că așa mi-a recomandat pediatru, și am înțeles abia târziu că a fost o greșeală majoră, acum ne rugăm ca el să guste măcar ceva din legume sau fructe, dintre care el acceptă doar castravetele, morcovul și bananele. Atât. Am avut norocul să folosesc un aparat în timpul diversificării, care prepară toate legumele și fructele la aburi și avea și un blender mic care le mărunțea sub formă de piure. Și acum îl folosesc pentru a prepara gustărica lui Bogdan, cu fructe, iaurt și semințe de orice fel.

  • De ce copilul refuză să mănânce?

Cauzele refuzului mâncării din partea unui copil pot fi foarte multe, cel mai important e ca voi, părinții să nu vă panicați și să aflați de ce copilul refuză să mănânce. Poate nu-i place mâncarea pe care ați preparat-o, țineți cont și de părerile copilului când pregătiți mâncarea, oferiții câteva variante și copilul la sigur va alege ceva, varianta asta merge la noi foarte bine. La micul dejun îi propun lui Bogdan câteva variante: terci, omletă, clătite, și sunt sigură că va alege ceva și va mânca cu plăcere deoarece, a fost alegerea lui, dar cel mai important alegerea lui a fost respectată. 😉 Implicații pe copii la prepararea mâncării astfel, ei vor fi foarte captivați de proces dar și foarte mândri de rezultat și vor mânca totul cu multă plăcere, vă asigur.

Faceți tot posibilul ca măcar o masă din zi să o mâncați toți membrii familiei împreună, fără televizor, telefoane, doar voi, discutați, bucurați-vă de prezența celulilalt.

Nu insistați prea mult dacă copilul refuză un aliment sau o mâncare, probabil că nu-i place gustul, sau aspectul, va reveni la el atunci când va fi pregătit. Aspectul mâncării pentru un copil este foarte important, prezentații mâncarea într-un stil pe care copilul o acceptă, imaginația nu are limite la acest capitol.

  • Obezitatea la copii

Obezitatea în rândul copiilor este o problemă majoră, avem înscriși peste o mie de copii în țara noastră, și numărul lor crește pe zi ce trece, cu diagnosticul de obezitate. Asta este atât de trist, că un copil de mic trebuie să se confrunte cu așa o problemă, iar responsabilitatea îi revine, în mare parte părintelui, dar și sistemului nostru de educare care ne hrănește copii cu mâncare nepotrivită vârstei și lipsa orelor de sport care să educe în copil modul de viață sănătos. Un copil obez de mic, crește un matur cu probleme mari de sănătate și acest diagnostic îl urmărește toată viața.

Elena Ozun este un nutriționist foarte bun, care se luptă zi de zi cu problemele de obezitate și alte tulburări alimentare în rândul copiilor dar și al maturilor, nu ezitați să vă adresați la un specialist atunci când cineva din famila voastră se confruntă cu o problemă ce ține de domeniul alimentației.

Mămicile de la Parents League of Moldova fac o muncă titanică pentru ca fiecare seminar organizat de ele, să vină cu informație utilă pentru părinți și specialăști calificați în domeniul lor care împărtășesc din secrete și cu noi. Acum Parents League of Moldova are și o căsuță virtuală minunată unde părinții pot intra pentru a afla răspunsul la întrebările care-i interesează, intrați aici să le faceți o vizită.

Deci, ce mânăncă copiii noștri depinde doar de noi părinții, noi suntem responsabili de sănătatea lor și de educarea deprinderilor alimentare încă de mici, pentru ca atunci când vor avea ispite alimentare să știe să aleagă corect și fără regrete.

 

Pentru mai multe activități da-ți un like pe pagina de Facebook a blogului Blog personal – Kate Rotari, și urmăriți-ne pe  Insagram @Katerotari.

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

0 Comment 2545 Views

Related Post

Leave a Reply