Looking for something?

In Image

Biblioteca „Liviu Rebreanu”- un refugiu cultural pentru mine și copilul meu

Biblioteca „Liviu Rebreanu”- un refugiu cultural pentru mine și copilul meu

Copiii sunt niște ființe tare curioase și vor mereu să descopere lucruri noi, ei se plictisesc repede și au nevoie mereu de ceva care să le stimuleze creativitatea și imaginația. Eu am descoperit că mersul la bibliotecă pentru Bogdan este o activitate foarte plăcută, el cu nerăbdare așteaptă ziua când mergem la bibliotecă să alegem alte cărți noi. Și mersul la bibliotecă nu are vârstă o poți face de la un 1 până la 100, important să primești plăcere din această activitate, iar atunci când și biblioteca este un loc prietenos și deschis pentru vizitatori este o plăcere dublă. Pentru mine și Bogdan mersul a bibliotecă a devenit o rutină săptămânală, toată lumea ne cunoaște și bibliotecarele sunt drăguțe și ne întâmpină mereu cu zâmbetul pe buze și cu recomandări de carți interesante și captivante. Apropo, noi mergem la biblioteca „Liviu Rebreanu” unica de astfel, din cartierul Poșta Veche, care în acest an împlinește frumoasa aniversare de 10 ani de activitate în folosul cititorilor.

Bogdan are deja un aliat de nădejde atunci când trebuie să-și aleagă cărțile, doamna Angela Zelinschi, șefa oficiului de carte pentru copii. Ea iubește la fel de mult copii la fel ca și cărțile, pedagog de profesie s-a regăsit însă în lumea frumoasă a cărților și nu oricare ci cele destinate copiilor. Dumneaei are un spirit curios la fel ca al copiilor, și lucrează mereu pentru modernizarea instituției prin proiecte inovative și binevenite, la fel și pentru îmbogățirea fondului de carte pentru picii curioși.

Recent am fost să facem cunoștință cu minunatele cărți care au intrat în colecția pentru copii și care sunt atât de frumoase, Bogdan nu a mai avut răbdare, a început deja să le răsfoiască și a rămas foarte entuziasmat, abia așteptăm să le putem lua acasă pentru a face cunoștință mai îndeaproape.

Un lucru lăudabil este faptul că bibliotecile nu mai sunt cele de altă dată, unde mergea-i doar să împrumuți cărți, astăzi bibiliotecile sunt în pas cu tehnologiile și sunt ca un centru de creație și de dezvoltare culturală atât pentru copii cât și pentru maturi. La biblioteca „Liviu Rebreanu” se muncește mult pentru a menține viu interesul vizitatorilor și pentru ca ei să vrea să revină cu drag și să utilizeze serviciile oferite. Biblioteca oferă servicii de instruire la calculator și tabletă pentru copii și pentru adulți, dar cel mai important pentru pedagogii care vor să fie în pas cu discipolii lor. Astăzi tehnologiile au devenit un lucrul indinspensabil din viața noastră, iar instruirea pentru utilizarea lor în scopuri educative este un mare plus, astfel nu pierdem timp în zadar dar învățăm lucruri interesante.

O altă activitate pe care o poți face azi la bibliotecă este învățarea unei limbi străine, pentru toți doritorii se oferă lecții gratuite de studiere a limbii italiene și a limbii engleze. Creativitatea copiilor este stimulată și prin atelierele de creație unde copiii meșteresc obiecte prin diferite tehnici: origami, quilling, lucrul cu hârtia creponată, etc. Pentru cei pasionați de artă și de teatru pot veni la bibliotecă pentru a urmări teatru de umbre și pentru a se implica în organizarea unui astfel de spectacol. Pentru toți doritorii de a afla orarul tuturor activităților organizate la bibliotecă pot accesa pagina de Facebook Biblioteca Liviu Rebreanu.

Biblioteca este o punte între cititori și autori, deaceea mulți autori aleg să-și facă anume lansările de carte în biblioteci, acolo unde sunt cel mai aproape de cititori. La biblioteca „Liviu Rebreanu” astfel de evenimente sunt foarte des întâlnite, autori ca Arcadie Suceveanu, Ianoș Țurcanu, Claudia Partole, Lidia Grosu, Titus Știrbu, Tatiana Scripa, Alexandru Plăcintă, chiar și autorii de peste Prut, ca Ioan Pântea, Petre Crăciun și Vera Crăciun  aleg să facă cunoștință cu cititorii prin intermediul bibliotecii. La astfel de întâlniri se recită poezii, se leagă prietenii, se oferă autografe, iar autorul își umple bagajul de creație direct de la sursă, de la cititori. Datorită bibliotecarilor implicați care vin cu ideii frumoase autorii cărților au posibilitatea să-și lanseze cărțile, să stea la discuții tet-a-tet cu fidelii cititori.

Pentru părinții care nu mai știu cu ce să-și ocupe copii în timpul vacanței de vară, biblioteca le vine în ajutor și le oferă o alternativă foarte interesantă și accesibilă pentru toți.

Biblioteca Municipală „B. P. Haşdeu” din Chişinău dă start programului estival „Rucsacul de vacanţă”, care se va desfăşura în toate filialele în perioada 5 iunie – 31 iulie 2017. Acest program are ca scop de a redescoperi lectura, de a cunoaște tehnologiile moderne, de a dezvolta creativitatea și gustul estetic, de a forma abilități de comunicare, de a stimula gândirea logică. Activitățile se vor organiza conform următoarelor tematici:

• Luni – ZIUA LECTURII: Citire în voce (proză, poezie, dramaturgie, texte de cultură generală etc.);

• Marţi – ZIUA TEHNOLOGIILOR INFORMAȚIONALE: Învăţarea tehnologiilor informaționale (instruiri în utilizarea aplicațiilor, crearea poveștilor digitale, clipurilor, ABC-ul calculatorului etc.);

• Miercuri – ZIUA CREATIVITĂŢII: Formarea/dezvoltarea deprinderilor şi abilităţilor (ateliere de:pictură, literatură, dans, muzică, hand-made, croșetare, reciclare; bune maniere, culinărie, make-up etc.);

• Joi – ZIUA PROVOCĂRILOR: O carte pe masă (discuţii/dezbateri în baza cărţilor citite, ecranizate);

• Duminică – ZIUA JOCURILOR: Stimularea imaginaţiei şi gândirea logică (jocuri societate, jocuri pe calculator, şah, dame, integrame, puzzle etc.).

Noi cu Bogdan sigur vom participa la unele din aceste activități, ceva potrivit pentru vârsta lui. După cum bine ați înțeles biblioteca este un refugiu cultural și educativ atât pentru copii cât și pentru noi, maturii.

Cred că deja v-ați dat seama de dragostea noastră comună, a mea și a lui Bogdan față de cărți și că noi alegem să ne refugiem în lumea minunată a cărților ori de câte ori avem curiozități și timp liber, pentru mami 😉

Nu evitați să mergeți la bibliotecă, veți descoperi acolo o lume fascinantă, cu multe cărți colorate și interesante și veți lega prietenii nu doar cu eroii din cărți dar și cu oamenii dragi care au grijă ca cărțile să ajungă în mâinile cititorilor, cu bibliotecarii. Astăzi, biblioteca face un lucru imens pentru a râmăne în pas cu tehnologiile și se luptă cot la cot cu telefoanele și calculatoarele pentru a fi prezentă în viața cititorilor.

0 Comment 1807 Views

Related Post

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: