Looking for something?

In Image

5 cărți de parenting care mă ajută să fiu un părinte conștient

5 cărți de parenting care mă ajută să fiu un părinte conștient

Eu cred că un părinte echilibrat emoțional și care știe să gestioneze orice problemă apărută, orice conflict, orice situație neplăcută în legătură cu copilul său, un părinte echilibrat este un părinte care este informat, un părinte care este dispus să afle lucruri noi, să învețe mereu despre ceea ce reprezintă această călătorie numită parenting. Doar atunci când ne planificăm o călătorie, facem investigații, citim cât mai multă informație despre aceea destinație, aflăm tarife, căutăm cele mai interesante atracții, nu ne bazăm doar pe instinct sau pe cele auzite de la prieteni, așa ar trebui să fie și atunci când decidem să devenim părinți, să aducem pe lume un omuleț care depinde de noi în totalitate în primii ani din viață.  Să te bazezi pe ceea ce ai văzut la părinții tăi, sau la vecini, la prieteni, demult nu mai este relevant dacă îți dorești o relație armonioasă cu copilul sau un copil care va deveni un adult independent emoțional și financiar, încrezător, prosper și cel mai important fericit.

Să fii un părinte bun nu e ușor în zilele noastre, este o presiune foarte mare care vine din societate, iar mai nou din Social Media. Vedem în fiecare zi poze cu familii care par absolut perfecte, citim articole unde pare că părinții au totul pus la punct și copii lor sunt cei mai fericiți, dar din păcate, de cele mai multe ori realitatea este cu totul alta. De aceea îmi place să-mi petrec mai mult timpul offline, alături de o carte bună de parenting, unde aflu multe lucruri utile care mă ajută mult în relația cu Bogdan. Și am decis să mă împart cu voi cu cele mai bune cărți de parenting pe care le-am citit în ultima perioadă, sper din tot sufletul să vă fie utile și vouă 😉

Prima carte pe care vreau să o împart cu voi este preferata mea și o recitesc de fiecare dată când simt că am pierdut legătura cu Bogdan, că am nevoie de o încurajare, este o carte absolut senzațională pentru restabilirea relațiilor cu copiii noștri:

  1. „Rețete de jocuri ” de Lawrence J. Cohen 

Această carte ne arată cum putem să creeăm niște relații armonioase cu copiii noștri prin diferite metode de joc, cum să lăsăm seriozitatea la o parte și să trezim copilul din noi, cum să ne înțelegem mai bine copii și să construim niște relații frumoase și durabile. E un must read pentru toți părinții.

    2.  „Mami, tati, mă auziți? ” de Jacques Salome 

„Căci ei au propriile gânduri” de la această premisă pornește această carte și acesta este un motiv destul de important atunci când noi, părinții lucrăm la educarea copiilor noștri. Această carte explică perfect nevoile unui copil încă din burtică și cum să lucrăm asupra noastră pentru a înțelege aceste nevoi, a le îndeplini și să ne învățăm a le respecta. Copilul trebuie tratat nu ca o proprietate ci ca un partener, care are propriile gânduri, propria personalitate și noi ar trebui să recunoaștem copilul ca individualitate. Copilul are puterea magică de a se face auzit, de a ne înțelege fără cuvinte, de a ne permite să ne întoarcem la propria copilărie pentru a umple golurile de tristețe, trebuie doar să-l ascultăm.

   3.  „Secretele succesului. De ce unii copii vor reuși în viață, iar alții vor eșua” de Paul Tough

Această carte are la bază cercetări științifice despre succes și eșecuri, ce anume îi face pe unii copii să fie mai efecienți decât alții, este oare atât de important IQ-ul în calea spre succes, sau sunt mai importante trăsăturile de caracter precum preseverența, curiozitatea, optimismul și autocontrolul care sunt foarte mult influențate de către familie și societate.

4.  „Educația copilului meu în 25 de tehnici (care nu dau greș)” de Meg F. Schneider

Uneori e greu, în calitate de părinte, să reacționăm la diferite situații cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi în relațiile noastre cu copii. Această carte este un ghid cu soluții practice la unele dintre situațiile cu care ne confruntăm, da uneori ele nu funcționează dar nimeni nu ne deranjează să le încercăm și să le adaptăm la situațiile noastre.

 5. „Parenting necondiționat” de Alfie Kohn

Desigur din această listă nu putea să lipsească această carte, care este o biblie printre cărțile de parenting. Alfie Kohn ne vorbește despre dragoste necondiționată, despre iubire și aceeptare, despre recompense și pedepse și mesajul greșit pe care îl transmit acestea, că copilul poate fi iubit și acceptat doar atunci când ne face pe plac sau ne impresionează. Toate aceste informații sunt confirmate de numeroase studii științifice care demonstrează că iubirea necondiționată față de copii crește încrederea în ei, le dă sentimentul de acceptare și astfel copii reușesc că crească devenind niște adulți curajoși și siguri pe propriile puteri.

„Parentingul condiţionat se bazează pe concepţia cinică la maximum că acceptarea copiilor aşa cum sunt le dă undă verde să fie răi, pentru că, în fond şi la urma urmei, chiar aşa și sunt […] Alegerea între parenting condiţionat şi parenting necondiţionat reprezintă de fapt o alegere între două moduri radical diferite de a vedea natura umană.” Alfie Kohn

Sper foarte mult ca această listă de cărți să vă fie utilă pentru crearea unei relații armonioase cu copii, aș fi foarte recunoscătoare dacă v-ați împărtăși și voi cu cărți de parenting citite care v-au schimbat punctul de vedere în ce ține educarea copiilor.

Vă aștept cu mare drag și pe pagina de Facebook a blogului sau pe pagina de Instagram 😉

2 Comments 2872 Views

2 Comments

  1. Pe mine m-au marcat poxitiv Listen! De Patty Wipfler si Tosho Schore si Parenting From the Inside Out de Daniel Siegel.

    1. Mersi mult de recomandări, le trec și eu pe lista mea 🙂

Leave a Reply